24 Eylül 2006 Pazar

E-KİTAP OKUYABİLMEK İÇİN GEREKLİ BİLGİLER

Öncelikle E-kitap olayını biraz daha ayrıntılı anlatalım. E kitaplar; genel olarak pdf, lit, chm, doc uzantılı olarak yapılırlar. Mesela Dostoyevskiden örnek verelim. Suç ve Ceza isimli başyapıtı pdf formatında e kitap olarak piyasadadır. Bunu okuyabilmek için bilgisayarımızda herhangi bir pdf görüntüleyici program kurulu olması yeterlidir. Mesela Abbyy Fine Reader yada Adobe Acrobat Reader gibi programlar bu işi görecektir. Benim tercihim Adobe Acrobat Reader 7.0 professional sürümden yana olur. Ancak siz pdf belgesi üzerinde herhangi bir oynama yapmadan sadece kitap okuyacağınız için sadece Adobe Acrobat Readerin herhangi bir klasik versiyonu işinizi görecektir. Örn. versiyon 5.0 yada 6.0 gibi. Bilgisayarınıza Adobe Reader kurmak için aşağıdaki linke tıklayıp dosyayı indirin ve bilgisayarınıza kurun. Artık e kitap okumaya hazırsınız demektir :)

Adobe Acrobat Reader download


Bir diğer popüler e kitap uzantısı ise LİT uzantılı dosyalardır. Bu dosyalar ise Microsoft ebook reader isimli program ile okunabilir. Programın boyutu ortalam 3,5Mbtır. LİT uzantılı dosyalar için bu programı bilgisayarınıza aşağıdaki linke tıklayıp programı indirin ve sonra bilgisayarınıza kurun. Artık lit uzantılı e kitapları okuyabilirsiniz.


Microsoft E Book Reader 2.1.1


Çok popüler olmayan ama genel anlamda kullanılan bir diğer e kitap dosya uzantısı ise hepimizin bildiği klasik doc uzantısıdır. Microsoft word dosya uzantısı olan doc uzantılı e kitapları okuyabilmek için ise bilgisayarınıza MS Office uygulamasını kurmanız gerekmektedir. Bu uygulama genelde artık hemen hemen tüm bilgisayarlarda standart olarak kurulmaktadır. Bu nedenle büyük ihtimalle sizin bilgisayarınızda da vardır.


Ve son olarak nedir bu e-book, e-kitap yada halk diliyle sanal kitap olayı? Sanal kitap; internetin günlük hayatımıza iyice girmesiyle birlikte varolmuş bir olgudur. Reel dünyada elimize alarak okuduğumuz kağıttan yaprakları olan kitapların bilgisayar üzerinde görsel olarak okunması mantığın dayanır. Genel anlamda yoğun çalışan , bilgisayar ortamında işleri olan ve kitap okumaya çok fazla zaman ayıramayan insanlar için ideal bir kitap okuma yöntemidir. Ve gün geçtikçe popüler hale gelmektedir. Hatta öyleki yeni çıkan cep telefonlarında bile e kitap okuyabilmektesiniz.Koskoca kalın bir kitabı sürekli yanınızda gezdirmek yerine aynı kitabın sanal versiyonunu minicik boyutu ile sürekli takip edip okuyabilirsiniz. Bilginin efendisi olmak tabiri gün geçtikçe gerçek oluyor artık. Zevkli okumalar dileğimle. Çok yakında e kitap download linkleri vermeye başlayacağım. İzlemeye devam edin. Saygılarımla...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder