25 Kasım 2011 Cuma

BİR SÖZ...

Affedince yorulur insan,
Yalnız kaldığında bir de;
Ama insanı en çok yoran şey hayal kurmaktır,
Olmayacağını bildiği halde…


CENGİZ AYTMATOV

12 yorum:

  1. kurma ozaman .. carpe diem !

    YanıtlaSil
  2. insan hayalsiz nasıl yaşar?

    YanıtlaSil
  3. insan hayalsiz nasıl yaşar?

    YanıtlaSil
  4. hayaller. rüyalar. olmasa nasıl olurdu acaba...

    YanıtlaSil
  5. Olunca daha mi guzel, neticede duskirikligi hayalkirikli vs
    Olmayinca, yani beklentiler nihil olunca hayalkirikligi da olmaz. Kerp your expectations low olayin puf noktasi.

    YanıtlaSil
  6. bazen bir düştür insanın yüzünü gülümseten. bazen bir hayaldir çirkinlikleri bir an unutturan. bazen de bir rüyadır umut veren. bazen bir eldir gökyüzüne uzanan...

    YanıtlaSil
  7. "hayattan beklentilerimizi minimize edelim. hiçbirşey için hayal kurmayalım. olur da konuda çok güzel birşey bizi bulursa sürpriz olsun. aksi halde hayal kırıklıkları peşimizi bırakmaz"
    diyorsunuz ve bence yanlış düşünüyorsunuz.hayatın içerisinde birçok kez hayal kırıklıkları yaşayabilir(iz)siniz. bu hayal kurmamaya neden olamaz. bir bebek hayal edin diyorum :) birçok kez düşmesine rağmen yürümekten vazgeçmez. inadına yürümeyi dener. insan başaramadığı noktada sınırlarını çizer. edison hayal edemese başaramazdı. nicola tesla, lincoln, malcolmx daha niceleri... kişinin yaşayan kısmı hayalleridir. tabi ki çok uçmamak şartı ile. insan hayatta bir çok kez hayal kırıklığı yaşayabilir. ama bu demek değilki demirden duvar örerek orada yaşamak gerek!. bu demektirki her darbedeb daha güçlü kalkmak gerektir. Br şarkıda geçtiği gibi "acıdan doğar insan". anka kuşu gibi lütfen kalkın ve küllerinizden yeniden doğun. ama şunu da lütfen yanlış algılamayın. acıdan kaçmak çözüm değildir. acıları sindirebilmeyi öğrenmektir marifet. bu yolda nacizane önerim ELENİ KARAİNDROU - ETERNİTY AND A DAY filmi ve soundtrack albümünü şiddetle izlemenizi / dinlemenizi öneririm. saygılarımla...

    YanıtlaSil
  8. Sayin M@TRIXX ve adsiz,
    Sizlerin yazisina ve dusuncelerine saygi duymak ile birlikte maalesef sizlere katilmiyorum. Hayaller ve hedefleri farkli olarak goruyom be. Dolayisiyla bir bebegin yurumesi hayal degil (dogal) bir hedeftir. hayaller/umutlar tehlikeli olmak ile birlikte (ki siz de haklisiniz dozunu kacirmamak gerek) insani cok farkli psikolojiye surukleye bilirler.

    Elbette olursa insanin hayatina renk katar, ama herseyin kontrol altinda olmasini tercih ederim. Tabbi kki biraz huzun, biraz aci iyidir insanin ruhuna ama yinede bir duvar ormeli ve mishantrope olmali insan.

    Hayaller empatiye gebedir genelde .. empati de insanciklarin agina duzer genelde ..

    and no, I'm not bitter ..

    -- onerdiginiz filmi izleyecegim/dinleyecegim. tesekkurler ..
    Saygilarimla ..

    YanıtlaSil
  9. insan neden mishantrope olmalıdır merak ettim? acı çekmemek için acılardan kaçmak bence basit bir yol gibi görünüyor. hayal kırıklılığı yaşamamak için hayal kurmamak da aynı şekilde. mühim olan zırhlarınızın kalınlığı yada dayanıklılığı değildir kanımca. mühim olan zırhınız olmadan ne kadar dayanabildiğinizdir. Unutmayınız zırhları, insanı daha savunmasız yapar bazı yönlerden. Ortaçağ Avrupasında Haçlı Ordusunu Osmanlı karşısında zayıf kılan şey, süvarilerin atlarının kulaklarına kadar ağır zırhlarla kaplı olmasıydı. Osmanlıyı üstün kılansa yeniçerilerin yalınkılıç olarak zırhsız daha hafif şekilde savaşmasıydı. Biliyorum belki garip bir örnek oldu ama açıklayıcı olması açısından gerekliydi. Zırhlarınız belki bedeninize yük vermeyebilir ama eminim ki ruhunuzu yoruyordur. O nedenle derim ki nacizane affınıza sığınarak ruhuzunu özgürleştirin. Karl Marx "Din toplumların afyonudur" der. Yoksa siz de benzer şekilde "Hayal, insanoğlunun afyonudur" benzeri bir söylemdemisiniz?

    bir diğer konu "mishantrope".
    Bir basit örnek: Peygamberler, Konfüçyüs, Buddha vs gibi devrinde üstün sayılan bir çok varlık. hepsi insandı. Katiller, tecavüzcüler, çocuk katilleri vs yine bunlar da bakarsanız varlık olarak insandır. Mühim olan ruhun bunları şekillendirmesi bence. ruhunuz güzel olsun. hayallerin olup olmaması çok önemli değil esasında. Güzel günler ve saygıları...

    YanıtlaSil
  10. misanthrope olunmali cunku insanlardir genelde bilerek tartarak bir diger insanin uzulmesini yiklimasini isteyen/saglayan. Yine insanlardir her kurdugun hayalin onunde duran ve onu engelleyen. Nefret belki buyuk kelime, dominant bir duygu, ancak inaniyorum ki seviye ve mesafe bir nevi kisinin kendisini korumasinda, hayallerin ve duygularinin suistimal edilmemesine az da olsa katkida bulunacaktir.

    aci ceken bir insan esasen acilardan kacar, yasadigi ortamin aslinda hicte o kadar humanist olmadigini anlayinca kendini korumaya alir. Bir insan durduk yere zirhlanmaz. Bahsini ettiginiz zirhi gelince sayin matrix; verdiginiz ornek aciklama babinda gayet hos olmus, ve ne soylemek istediginizi cok iyi anliyorum. Ancak kismen katiliyorum, elbette insani yorar, ruhu yorar, karamsarliga surukleye bilir, fakat zirhsiz olmak gelecek olan darbelere bile bile amenna demek de insani inancini direncini kirar ve ruh baska turlu bir prangaya maruz kalir.. Diyorum ya, bir insan durduk yere misanthrope olmaz ! Sozde philantropist bir ulkede yasiyorum ve burada goruyorum ki o maske altinda insanlar alsinda oyle. Sahte kimlikler altinda, irkici, sunyanci vs hepsine amenna diyen bir ulke !!

    saygdiniz ornek isimler guzel ama siz soylein onlardan kactane var ve benim soylediklerimden kac tane var !

    Ozetle, insanlarin yasadiklari ulke, ortam vs de bakis acilarini etkiler. Dolayisiyla ruhunuda .. Ve hayir, dusundugunuz gibi katranli degil ruhum : )

    Guzel dilkleriniz icin tesekkurler, sizinde guzel ve hur gunler..

    saygi ile ..

    YanıtlaSil
  11. ruhunuz katranlı demek istemedim. yanlış anlaşıldıysa özür dilerim. biraz falcılık yapmaya gerek yok bazı konularda tahminde bulunmak için. hayatın akışı içerisinde birçok kereler darbelere ve kötü şeylere maruz kalmış veya tanık olmuşsunuz sanırım. Ancak emin olun ki dünyada kötülerden daha çok iyiler var. sadece sıkıntı şurada. iyiler kötülere göre daha pasif ve kenarda köşedeler.(bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın) sorun burada. kötülerin bu kadar çok görünmesinin nedeni ise daha aktif ve daha çığırtkan olmaları. emin olun etrafınızda da gözleyin bu izlenimime katılacağınızı biliyorum. İnsan kendi bulunduğu ortamdan yada ruh halinde azıcık sıyrılıp, etrafına yada dünyaya biraz daha üst çerçeveden baktığında aslında bunları daha net görebiliyor. size yine tarihten bir örnek vereyim. 300 spartalı olayı, 40 göktürklü olayı. 300 spartalı pers saldırılarını durduramayacaklarını biliyorlardı. 40 göktürklü de çin imparatorunu öldüremeyeceklerini çok iyi biliyordu. hadi bir başka örnek. Hz.İbrahim için ateş yakılmış. O esnada diğer hayvanlar bir bakmışki minicik bir karınca koştur koştur biryere gidiyor. Fil durdurmuş karıncayı. Karınca kardeş nereye demiş. Karınca nefes nefese cevap vermiş. Hz. İbrahim için ateş yakılmış. Onu söndürmek için dereden su getirmeye gidiyorum. Fİl, kahkaha ile gülmüş. senin etin budun nedirki karınca, sen getireceğin o bir damlacık su ile o koskoca ateşi nasıl söndüreceksinki diye sormuş. Karınca durmuş olduğu yere dikilmiş ve demişki: "o ateşi söndüremeyeceğimi bende çok iyi biliyorum fil kardeş. Mühim olan da o değil zaten. Maksat safım belli olsun." burada mühim olan gaye başarmak değil, başarmanın da ötesi. önemli olan niyetinize esas olan yolda verilen mücadele... Tüm püf noktası burada. Ne kadar yumruk yersem o kadar güçlü kalkarım yerimden. taa ki ruh bedeni terk edene dek. Hava mı soğuk? Isınacak hiçmi bir şeyiniz yok? Çıplakmısınız soğuktan iliklerinize kadar üşüyormusunuz? Kibritçi kız gibi en azından kibrit ışığında görülen hayaller bile insanı ısıtsa, enazından ölüm bile güzel olsa ne çıkar? ya da ellerinizi soğuktan dondumu? hızlıca birbirine sürtün ellerinizi yaklaşık bir dakika boyunca. bakın bakalım o eller alev alev yanıyormu şimdi. Siz pes ederseniz, bir başkası pes ederse, herkes pes ederse N.Ç. gibi 26 kişinin tecavüzüne uğrayan bir kişi ne yapsın???
    Son olarak şunu söyleyeyim.Amacım düşüncenizi değiştirmek değil, net olarak görebildiğim şeyleri size de göstermekti. O nedenle böyle uzun uzun yazmak istedim. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  12. Bunun uzerine hic bir sey demem, tesekkurler.

    YanıtlaSil